Skiskyting feirer 250 år

Skiskytteridrettens historie kan ta oss med 250 år tilbake i tid, men har siden den gang vært igjennom mange milepæler som har påvirket sporten til å bli en helt annet enn det den en gang var.

1964

Skiskyting har sine røtter fra Skandinavia og Finland og historikere har sammenlignet sporten med Nordmenn som dro på jakt med ski på beina 4000 år tilbake! Offisielt har idretten sin opprinnelse fra 1700-tallet, da militæret gikk med på ski og bar på gevær under tjeneste.

1718 – Da ble det opprettet et eget skiløperkompani som skulle beskytte innbyggerne mot svenskene. Allerede så tidlig ble det arrangert premiekonkurranser blant soldatene. Dette er de eldste skikonkurransene som er blitt registrert i landet. Det ble konkurrert i så vel hopp, utfor med skyting og langrenn. Konkurransene ble avholdt for at soldatene skulle holde seg i form. 

1767 – Skiskyting stammer fra da militæret patruljerte ved landegrensene, og som for moroskyld konkurrerte mot hverandre med ski og gevær. Den første offisielle konkurransen i det som ble fikk navnet: skiskyting ble holdt ved den norsk-svenske grensen.

1861- Første kjente rifle og skiklubb i skiskyting ble til, kjent som Trysil-rifla og skiklubb.biathlon 250 år

1924 – Den aller første internasjonale konkurransen i skiskyting foregikk under Olympiske Leker i Chamonix. Da ble det arrangert en demonstrasjon med militært patruljeløp og gevær.

1948 – 3. August ble det Internasjonale Forbundet (UIPM) stiftet. Det var registrert 17 medlemmer under oppstart, og den første presidenten var Tom Wiborn født og oppvokst i Sverige.

1949 – Den første UIPM-kongressen ble holdt året etter stiftelsen i 1948 og ble arrangert i Stockholm i Sverige.

1955 – Den moderne skiskytteridretten ble presentert og konseptet ble vedtatt. Året etter ble det utviklet klare detaljer og regler for den nye skiskytteridretten.

1958 – Individuell normaldistanse for menn stod for aller første gang på programmet i verdensmesterskapet i Saalfelden i Østerrike, og skiskyting ble dermed historisk!

1960 – To år etter det første Verdensmesterskapet ble avviklet debuterte skiskytingidretten på Olympiske Leker i Squaw Valley.

1965 – Stafett kom på programmet for første gang under Verdensmesterskapet i Elverum. Bare tre år senere ble stafett i tillegg en OL-øvelse i Grenoble.

1974 – Sprint for menn kom på programmet for første gang under Verdensmesterskapet i Minsk.

1977 – Verdensmesterskapet på Vingron var det siste året med grovkalibret våpen og 300 meters avstand. Året etterpå ble Finkalibret våpen og 50 meter skyteavstand tatt i bruk under verdensmesterskapet i Hochfilzen.

1980 – Sprint for menn ble offisielt en øvelse på programmet under Olympiske Leker.

 

LES MER: Vil du oppleve skiskytterfinalen i Kollen 17. – 19. mars? Se våre billettyper her!

 

1981 – Første skiskytterkonkurranse for kvinner ble holdt i Karlovy Vary i Tsjekkoslovakia for første gang!

1984 – Fire år etter verdens første skiskytterkonkurranse for kvinner ble det første verdensmesterskapet for kvinner i skiskyting oppført på programmet i Chamonix.

1985 – Under verdenscupen ble poengskalaen 30-26-24-22-21.. tatt i bruk, som i senere tid har blitt endret til 50-46-43-40-37-34 osv.

1989 – Første året hvor lag konkurranse ble introdusert.  I tillegg første året hvor menn og kvinner deltok på samme Verdensmesterskap som for øvrig var arrangert i Feistriz i Østerrike. Kvinnenes Normal distanse ble fastsatt til 15 km, og kvinnenes sprint ble fastsatt 7,5 km. 1989 var også det første året hvor det ble brukt elektroniske blinker under konkurranse.

1992 – Første året Skiskyting for kvinner stod på programmet under Olympiske Leker arrangert i Albertville.

1993 – Nordmannen Anders Besseberg ble den første presidenten i Det internasjonale Skiskytterforbundet (IBU). IBU ble i tillegg etablert som et eget særforbund, og var ansvarlige for å organisere moderne femkamp.

1997 – Jaktstart ble for første gang introdusert som en egen øvelse og var på programmet i Verdensmesterskapet i Osrblie.

2002 – Jaktstart debuterte på programmet under Olympiske Leker. I samme året ble i tillegg fellesstart introdusert i Verdenscupen.

2006 – Skiskyting ble den mest sette vintersporten på TV i Europa med titalls millioner seere hver uke!